Pelajari langkah mudah dan cepat dalam mengusahakan penanaman cendawan dan jadikan tanaman cendawan antara bidang perniagaan anda!

"Kini mengusaha CENDAWAN lebih mudah dan senang 
sekiranya anda berpengetahuan dan mempunyai kepakaran 
secara teknikel serta mempraktikan bidang yang bakal diceburi!"

 

Adakah anda menghadapi masalah dalam mencari maklumat dalam mewujudkan perniagaan anda berasaskan CENDAWAN? Anda tidak berkemahiran dan kurang mahir dalam melakukan secara teknikel?

Anda tahu bahawa untuk sekarang ini Industri CENDAWAN adalah salah satu cabang bidang pertanian yang diberi penekanan oleh kerajaan. Matlamat dan objektif kerajaan dalam menjadikan Industri CENDAWAN ini adalah perniagaan sangat menggalakan sehingga ramai yang sanggup berusaha keras dalam menghadapi cabaran tersebut. Rebut peluang ini dan terokai bersama-sama dalam bidang tanaman CENDAWAN

 

SOKONGAN DASAR KERAJAAN

Dasar Agromakanan Negara 2011-2020

Bab 7 - Memacu Pertumbuhan Pertanian Bernilai Tinggi

 

Prospek industri cendawan adalah cerah disebabkan permintaan yang semakin meningkat di pasaran tempatan bagi cendawan segar dan yang diproses. Permintaan terhadap cendawan dan produk berasaskan cendawan dijangka terus meningkat sejajar dengan pertambahan jumlah penduduk dan penggunaan per kapita. Penggunaan per kapita cendawan dijangka meningkat daripada 1.0 kilogram pada 2008 kepada 2.4 kilogram pada 2020.

Pengeluaran cendawan dianggarkan berkembang sebanyak 16% setahun iaitu daripada 15 ribu metrik tan pada tahun 2010 kepada 67 ribu metrik tan pada tahun 2020 (Carta 7-15). Nilai eksport cendawan Malaysia diunjur meningkat kepada RM300 juta pada tahun 2020 iaitu pada kadar 16% setahun.

Sumber:
Dasar Agromakanan Negara 2011-2020, Kementerian Pertanian dan Industri Asas Tani, Malaysia

 

 

PELAJARI SECARA PRAKTIKAL DAN TEKNIKEL

 

 Kursus Penanaman Cendawan 
(Secara Intensif)
Berdasarkan kepada Cendawan Tiram Kelabu

Cendawan Tiram Kelabu

Kursus Penanaman Cendawan (Secara Intensif) ini merupakan satu siri kursus dengan panduan yang lengkap yang membincangkan tentang perusahaan cendawan dari peringkat perancangan hinggalah ke peringkat pemasaran.

Tidak seperti siri kursus yang lain, kami menyediakan khidmat nasihat, pembekalan peralatan malah memantau aktiviti peserta yang benar-benar berminat dan memberi tunjuk ajar bagaimana mendapat sokongan bantuan dari agensi kerajaan mengenai perusahaan ini.

 

 

MENGAPA ANDA PERLU HADIR?

Kursus ini diadakan kerana ingin membantu mereka yang berminat mempelajari dalam mengusahakan perusahaan cendawan.Kursus ini amat sesuai untuk semua peringkat kerana kami mengadakan dalam bentuk teori dan amali.
   
Ia adalah langkah awal dan asas dalam mendalami dan  pendedahan yang sebenar tentang perusahaan cendawan secara amali dan teori.
   
Kami mengutamakan mereka yang sememangnya berniat dan berminat dalam mengusahakan mana-mana perniagaan yang berasaskan pertanian. Kami akan bantu mengikut kemampuan yang ada.

 

 

 

MODUL PRAKTIKAL DAN TEKNIKEL KAMI

Melakukan aktiviti 'hand-on' proses pembancuhan/pergaulan media iaitu habuk kayu, dedak, kapur dan sedikit air terlebih dahulu dan bukannya teori.
   
Sepanjang tempoh pembancuhan, peserta turut serta lakukan 'hand-on' kerja-kerja tersebut serta merasai sebenar bagaimana keadaan yang sesuai semasa mencampur air.
   
Kemudian peserta lakukan 'baging'
   
Proses kukus, peserta diberi penerangan dan mencuba menyusun sendiri dalam 'bekas kukusan'
   
Melakukan secara praktikal proses masukan benih ke beg media.
   
Kemudian, proses penuaian hasil dilakukan sendiri oleh peserta.
   
Mendengar penerangan dan melakukan pembungkusan cendawan untuk jualan runcit dengan betul serta penerangan cara penyimpanannya.
   
Penerangan mengenai kawalan penyakit, pemasaran dan jenis-jenis cendawan yang berpontensi
   
Sesi soal-jawab
 

 

 

 

Antara yang dibuat oleh peserta
secara praktikal & teknikel

 

Sesi penerangan sebelum praktikal dilakukan

 

Peserta sedang melakukan penyediaan beg media/proses 'baging'

 

Proses kukusan dalam tong drum

 

Masukan benih dalam beg media cendawan

 

Penyakit/Serangan ke atas beg media cendawan

 

Proses penuaian

 

Pembungkusan

 

VIDEO KURSUS

 

 

 

Soal Selidik Dari Peserta Kursus

Soal selidik ini dijalankan selepas di akhir masa kursus dimana berbagai aspek telah disentuh oleh peserta. Maklumat ini adalah benar namum ia menjadi kerahsiaan dimana semasa maklumat ini dikumpul, nama peserta tidak disertakan bersama supaya mendapat keadaan yang telus tanpa menyembunyi perasaan takut dan 'simpati' kepada penceramah

 

Soal Selidik Dari Peserta #1

Penerangan amat jelas dan dapat memahami dengan lebih mendalam akan cara penanaman cendawan. Malah kursus ini memberikan banyak idea-idea yang baru bagaimana hendak menjadi seorang pengusaha cendawan.

Nota lengkap dan banyak membantu bagi peserta kursus yang baru nak mula. Malah dapat menggambarkan keadaan sebenar penanaman cendawan. Nota juga mempunyai maklumat sumber yang dapat digunakan.

 

 

Soal Selidik Dari Peserta #2

Penerangan yang jelas.

Nota lengkap dengan maklumat yang berguna untuk penanaman cendawan dari awal penghasilan beg media hingga pemasaran cendawan.

 

 

Soal Selidik Dari Peserta #3

Penerangan adalah amat bagus. Berpuashati dengan penerangan kerana tidak rugi datang berkursus.

Nota lengkap dan memuaskan hati.

Cadangan: mencari kepelbagaian dalam penanaman cendawan. Mungkin ada cara lain menanam dan lebih hasil boleh didapati.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

POTENSI PERNIAGAAN

 

 

POTENSI PERNIAGAAN

 

POTENSI PERNIAGAAN

 

 

Kami mohon maaf kerana kursus bulan Feb'2015 adalah kursus yang terakhir.

 

Bagaimanapun, kami masih menyediakan maklumat mengenai penanaman cendawan dalam bentuk e-book...yang telah terjual sejak tahun 2006 lagi.

 

Adakah anda menghadapi masalah dalam mengusahakan bidang pertanian? Tidak ada masa untuk belajar secara praktikal, menghadiri kursus dan sebagainya?

Anda tahu bahawa kini pertanian telah jauh ke depan dalam dunia perniagaan. Bidang pertanian agak unik dan subjektif kerana setiap tanaman mempunyai agronominya tersendiri. Hanya yang berpengalaman dan pakar sahaja yang boleh mengusahakan dengan jayanya. Namum bukan semua tanaman yang memerlukan kepakaran yang tinggi. Teknikel memang menjadi penyebab utama dalam sesuatu perkara tapi ia bukanlah penghalang kepada kejayaan seseorang. Dengan maklumat dan ilmu yang ada, sebarang bentuk yang akan dilakukan akan menjadi mudah, senang dan kejayaan menanti anda.

 
 ebook 10 Langkah Cara Memulakan
Perusahaan Cendawan Secara Kecil-Kecilan

- Menambah Pendapatan Melalui Hasil Pertanian

E-Book ini disediakan sebagai siri panduan kepada bakal pengusaha yang berminat dalam perusahaan cendawan ini. Kebanyakan maklumat yang disampaikan ini adalah telah dilakukan secara kecil-kecilan.

Dengan berbekalkan ilmu yang ada dan kebanyakan dari bertanya kepada pengusaha-pengusaha cendawan yang telah lama bertapak dalam perniagaan ini, kami mencubanya sendiri. Hasilnya amat menggalakkan sehinggakan tidak dapat memenuhi permintaan yang tersedia ada. 

Dengan pasaran yang menggalakkan ini, kami ingin berkongsi dengan mana-mana individu atau bakal pengusaha yang berminat dalam bidang perusahaan cendawan ini. Maka dengan itu, kami hasilkan ebook ini hasil dari pengalaman kami sendiri sebagai panduan sebagaimana yang telah kami lakukan.

Ebook yang kami sediakan mengambil kira 10 langkah yang mesti diikuti satu persatu. Dalam ebook ini juga, maklumat pembekal peralatan dan keperluan dalam proses penyediaan cendawan akan disertakan bersama. Ini untuk memudahkan individu yang berminat akan terus berusaha menyediakan perusahaan ini dengan secepat mungkin. Maklumat ini amat sukar untuk didapati dan mereka adalah juga pembekal kepada kami.

 

Tip!

eBook 10 Langkah Cara Memulakan Perusahaan Cendawan Dari Rumah Secara Kecil-Kecilan ini merupakan satu siri panduan yang lengkap yang membincangkan tentang perusahaan cendawan dari peringkat perancangan hinggalah ke peringkat pemasaran.

Tidak seperti siri panduan cendawan yang lain, ebook 10 Langkah Cara Memulakan Perusahaan Cendawan Dari Rumah Secara Kecil-Kecilan juga memuatkan maklumat-maklumat pembekal peralatan dan bahan yang digunakan dalam perusahaan cendawan ini. Ini akan memudahkan individu yang berminat terus mengusahakan sebaik sahaja memahami kandungan eBook ini. 

 

Siapa patut ada?
Bagi mereka yang ingin mengusahakan perusahaan cendawan ini samada secara kecil-kecilan ataupun melakukan secara komersil, siri panduan eBook ini boleh membantu mendapatkan maklumat dengan lengkap.

 

Jikalau saya sudah memiliki maklumat mengenai cendawan yang lain, adakah eBook ini berguna kepada saya?

Sudah tentu, kerana ianya disediakan dengan mengambilkira pendekatan yang mudah, lengkap dengan gambar serta yang paling penting sekali disertakan maklumat pembekal peralatan dan bahan yang digunakan dalam perusahaan cendawan ini. Maklumat ini sememangnya sukar untuk didapati dan kami hanya mengumpulkan maklumat pembekal kami tersebut.

 

TAWARAN KAMI...

Ambil peluang yang kami tawarkan ini sekarang!

PERHATIAN: Kami akan menaikkan harga tidak terhad kepada tawaran promosi seperti dinyatakan tanpa sebarang notis! Mungkin hari ini, atau mungkin esok harga akan dinaikkan.......

Kemaskini pada: 01/06/2015
 

ebook
10 Langkah Cara Memulakan Perusahaan Cendawan
Dari Rumah Secara Kecil-Kecilan

RM50
RM20

 

 

 
 

T'Maza Enterprise (TR0076868-D)
No.74a, Jalan Badminton 13/29
Seksyen 13, Shah Alam
40100 Selangor

Tel (P): 03- 5525 0021
Faks: 03- 5523 7944

 


Kamal
013-396 2546

 

 

"Kini mengusaha CENDAWAN lebih mudah dan senang 
sekiranya anda berpengetahuan dan mempunyai kepakaran 
secara teknikel serta mempraktikan bidang yang bakal diceburi!"

 

Peserta bersetuju dan memahami terma dan syarat.
Setiap maklumat kursus adalah menjadi hak pihak penganjur dan kami berhak untuk menyiarkan
sebagai aktiviti dan perkhidmatan yang kami sediakan. Sila baca syarat dan terma

 

Hakcipta Terpelihara 2006-2015